Ontcijfering van de hoedligger

De hoedligger (THQ) is een veelzijdige staalconstructie bestaande uit vier staalcomponenten die samen een stabiel concept vormen. Deze componenten zijn zorgvuldig ontworpen om de ligger zijn kenmerkende eigenschappen te geven.

Een sterke fundering

De basis van de hoedligger wordt gevormd door een brede onderflens. Deze flens steekt aan beide zijden uit, wat zorgt voor stabiliteit en ondersteuning voor betonplaten. Met zijn breedte draagt de onderflens bij aan het draagvermogen van de balk, waardoor hij in staat is om aanzienlijke belastingen op te vangen.  Een opvallend kenmerk van de hoedligger is de aanwezigheid van twee verticale lijfplaten. Deze platen voegen een extra dimensie van robuustheid toe aan de constructie. Bijzonder is dat deze lijfplaten zelfs onder een hoek kunnen worden geplaatst, waardoor ontwerpers flexibiliteit hebben bij het creëren van aansluitingen en het voldoen aan specifieke ontwerpvereisten. Tussen de verticale lijfplaten wordt de bovenflens geplaatst en vervolgens wordt de balk over de gehele lengte gelast. Samen met de andere stalen componenten vormt dit de basis voor de structurele integriteit van de balk en biedt het een uniek draagvlak voor de belastingen die op het profiel worden uitgeoefend. Dit ontwerp maakt de hoedligger extreem sterk tegen torsie, zelfs onder belastingen.

Bijzonderheden

In tegenstelling tot IFB- of SFB-liggers, die dankzij wapeningsstaven een grotere brandwerendheid hebben, is het bij THQ-liggers noodzakelijk om een coating aan te brengen aan de buitenzijde van de onderflens.

Toepassingen van de stalen hoedligger

De hoedligger wordt toegepast in gebouwen met meerdere verdiepingen en lage hoogtes, zowel in de (utiliteits-)bouw als in de civiele techniek, vooral waar hoge eisen aan torsie worden gesteld, zoals in de brugbouw.

Efficiënte ontwerpen met hoge torsiestijfheid
Standaardisatie in het productieproces om tijd en kosten te besparen
Lage totale hoogte